Romjulsstemning med Jonas Fjeld

Gjest: Sofia Karlsson

Det er hyggelig å invitere til det som har blitt en tradisjonell aften i Drammens Teater: Romjulskonsert med Jonas Fjeld!

Noen artister vokser frem som et tre i sjelen til musikkinteresserte nordmenn og blir der for alltid. Skapende og lidenskapelige artister som jobber i det stille uten å ta ordet i tide og utide eller på annet vis brøyte seg vei til spaltene i media. Jonas Fjeld passer til tegningen. En blyg gutt fra Drammen med en sterk hang til å grave musikk ut av det tidløse formatet. En drammenser som skriver fra hjertet – om livet - og som har vokst seg sterk i nærværet til mange nordmenn siden tidlig på 70-tallet. Det er lett å trekke frem «Engler i sneen», på tredjeplass i Dagbladets kåring over tidenes mest folkekjære sanger for noen år siden. Men som vi vet er det mye mer å hugge ut av skauen der denne kommer fra. Sanger som den omfavnende «Sett bagen fra deg», de mørke og mollstemte dragene i «Drammen i regn», kjærlighetserklæringen i «Tordensky» eller den nakne og tidløse varmen i «Sigve» om det å se sitt eget barn vokse frem. Det handler om følelser som vi alle går med på innerlomma.

Jonas Fjeld har i en årrekke mellom jul og nyttår tatt med seg sine fineste sanger, og delt dem med nye og av og til temmelig overraskende gjesteartister som deler hans lidenskap for å skape musikk som berører. Romjulskonsertene med storstua i Drammens Teater som arena har blitt et begrep i Drammen og omegn. Der sitter man godt, der føler man det litt ekstravagante som stedet alltid innbyr til, og der kommer man under huden på Jonas Fjeld. Men viktigst av alt at man føler at man er med på en spesiell konsert, en konsert som har denne øyeblikksmagien som er her og nå og som trolig aldri vil bli gjenskapt. Slik var det virkelig da Jonas Fjeld hentet Chatham County Line over til Norge første gang, og slik tror vi det blir med årets spesielle gjest som har en litt kortere reisevei. Fra Sverige.

For det er tross alt romjul, en høytid da de fleste har tatt av seg skrittellere, slått av radaren, lagt mobilen i stabilt sideleie, og rett og slett fått ned pulsen for noen etterlengtede dager. En stund der også de fleste av landets artister legger seg litt på sofaen med en ettkilos marsipangris i armkroken. Men ikke Jonas Fjeld. Romjulskonsertene har vært som mandelen i grøten for kulturelt interesserte i Drammen. Alle vil ha den, og konsertbillettene har som regel blitt revet bort. Gaven til han eller henne som ser etter opplevelser og ikke trenger et femte sett stearinlys-holdere i ulike metall-legeringer til jul.

I år er det virkelig en spennende gjest fra Sverige på vei inn med den nokså mye yngre Sofia Karlsson (født 1975) som har sine røtter i de svenske folktradisjonene som er ganske like våre egne. Og det norske musikkinteresserte publikum har de senere årene omfavnet folkemusikk levert med et moderne snitt.

Dette kan fort bli den mest personlige og tidløse suksessen i Jonas Fjelds serie med romjulskonserter siden 2007-utgaven med Chatham County Line. Sofia Karlsson har en sangstemme og en musikalsk sensibilitet som kan sammenlignes med den amerikanske folk/country singer/ songwriter Gillian Welch. Begge oser de av sjel og folkemusikkens tradisjoner samtidig som de fornyer tradisjonen, og det har alltid vært sterke forbindelser mellom Skandinavia og USA til folkemusikkens ære. Som Jonas Fjeld demonstrerte så tydelig sammen med Chatham-gutta.

Sofia Karlsson er en artist som har samlet tilhengere lenge og i det stille også i Norge, ikke ulikt Jonas Fjeld. Hun fornyer folkemusikken og popmusikken. En artist man må langt inn i mystikkens skog for å få øye på, men de som har funnet henne slipper aldri taket. For mange av oss som liker musikk i julen kom hun tungt inn på radaren i 2005 da hun deltok blant en rekke flotte svenske artister på tidenes kanskje fineste julealbum «Jul i Folkton». Det drysset den gangen med terningkast seks anmeldelser for en juleplate som gikk utenpå alt annet man har hørt innen sjangeren. Liksom hennes andre soloalbum dette året med «Svarta Ballader» som inneholdt tolkninger av Dan Anderssons dikt og høstet en fortjent svensk Grammis.  

Sofia Karlsson er symbolet på det ursvenske og noe av det vakreste i folksjangeren fra andre siden av kjølen.  Ei dame som synger med sensibilitet og nerve. Jonas Fjeld på hjemmebane er alltid en vinner, men det spørs om vi ikke kommer til å være spesielt opptatt av hans kvinnelig makker denne gangen. Og kanskje kan vi håpe å få høre hennes fantastiske versjon av «Så mörk är natten i midvintertid» eller «Gläns över sjö och strand» fra det første tidløse Jul i Folkton-albumet. Men uansett hva denne damen tar med seg «over kjølen» – ståpels garanteres! Kan man få noen bedre julegave? 

Dørene åpner ca. 30 minutter før konsertstart.

Praktisk info
Gamle og tradisjonstunge Hovedscenen.

Enkelte seter er markert med begrenset sikt. Det er satt av egne seter til rullestoler og ledsager - ta kontakt med oss for bestilling av disse setene.

NB! Salen har IKKE heis til 1., 2. og 3. losjerad.

Alle forestillinger

desember
27.12 - kl. 19:00 Kjøp billett
28.12 - kl. 16:00 Kjøp billett
28.12 - kl. 19:00 Kjøp billett
29.12 - kl. 19:00 Kjøp billett