Forbryter uten brekkjern

Om Hans Aleksander Hansens liv og diktning, løsgjengerloven og Opstad tvangsarbeidsanstalt 

Hans Aleksander Hansen blir regnet for å være en av Drammens store diktere. Han huskes nok fremdeles av mange fra den eldre garde. Mer usikkert er det vel om han er kjent blant yngre drammensere. 

Hans Aleksander Hansen ble født på Jevnaker 1901 og flyttet til Drammen som 16-åring. Veien var kort til Bikkjestykket like nedenfor Austad gård, hvor det oppholdt seg mange av byens ”løse fugler” – med nok av tid, sterkt tørst og lite penger. Unggutten fikk raskt tilnavnet ”Sanger-Hans”. Det ble mye synging og mange slurker av det sterke som takk for sangen. 

Hans Aleksander Hansen begynte tidlig å skrive dikt. Han skrev om sitt kompliserte forhold til alkohol og løsgjengertilværelsen på en direkte, men bilderik og ofte humoristisk måte.   

Dikteren fra Drammen tilbrakte til sammen 11 år på Opstad tvangsarbeidsanstalt. Grunnlaget for opprettelsen av Opstad var løsgjengerloven som trådte i kraft i 1907. Den bestemte at alkoholikere uten fast bopel kunne settes til tvangsarbeid, bare med en rettslig forføyning. 

Etter økende kritikk stengte Opstad dørene i 1970. Hans Aleksander Hansen ble en viktig bidragsyter til å få forandret på den dypt urettferdige loven. Mot slutten av livet fikk han noen gode og kreative år, etter å ha flyttet sammen med Borghild Christiansen i Sandefjord. Han døde i 1983. 

I FORBRYTER UTEN BREKKJERN treffer vi den godt voksne Gunnar. Han hadde en trygg og god oppvekst på tvangsarbeidsanstalten, som sønn av en av de ansatte. På Opstad kom han i kontakt med Hans Aleksander Hansen allerede som guttunge. Hva lærte Gunnar av denne spesielle oppveksten? Et av de spørsmålene han stiller seg er hvorvidt tankene bak løsgjengerloven lever fremdeles. 

Stein Lunde er mest kjent for sine teaterforestillinger rettet mot de yngste. Sist han entret scenen i Drammens Teater var med familieforestillingen ”Musene”, som han spilte i adventstiden i 2016 og 2017, foruten i en årrekke på 1990-tallet.  

Diktene til Hans Aleksander Hansen har fulgt Stein Lunde helt fra tjueårsalderen hvor han som ung visesanger begynte å skrive musikk. Nå har han tatt med seg 12 av sangene inn i denne sceniske framstillingen – den første teateroppsetningen som Stein Lunde har laget for voksne.

Tekst, scenografi og musikk: Stein Lunde
Instruksjon: Per Skjølsvik
Foto og plakatdesign: Knut Røthe 

FORBRYTER UTEN BREKKJERN varer i ca. 1 time, 15 minutter og er uten pause. 

Forestillingen er støttet av Institusjonen Fritt Ord. Buskerud Fylkeskommune og Drammen Kommune.


Praktisk info
Velkommen til Studioscenen, lokalisert i 2. etasje.

Forestillingene starter presis. Dørene til Studioscenen åpnes ca 20 minutter før forestillingen starter. På kveldsforestillinger holder baren åpen fra en time før forestillingens start.

Egne rullestolplasser på første rad. Ta kontakt med oss for bestilling.

Toaletter finnes bak Teaterbaren i 1. etasje.