Den Internasjonale Jazzdagen 2023

Abraham Reunion feat. Tilo Bertholo og Joakim Rainer trio

Hvert år markerer Interkultur Den Internasjonale Jazzdagen i Drammen. I 2011 etablerte FNs kulturvitenskapelige utdanningsorganisasjon UNESCO 30. april som Den Internasjonale jazzdagen. Dagen har hvert år siden blitt feiret med høyt profilerte arrangementer over hele kloden, blant annet i Det hvite hus i 2016 under Obamas presidentperiode. Hovedmålet har hele tiden vært å vise at musikk kan bidra til forståelse, toleranse og fred gjennom samarbeid mellom folk fra ulike kulturer.

Her i byen inviterer vi til en spennende markering av konsertserie i forbindelse med Den Internasjonale jazzdagen i Drammens teater med tema «Impressions», fredag 31. mars. I samarbeid med Viken DKS presenterer Interkultur dobbeltkonsert med to spennende band fra Paris Abraham Reunion (FR) og vinner av Jazzintro 2022 i Norge, Joakim Rainer Trio. Abraham Reunion skal være på skole turne med Den kulturelle skolesekken Viken i Drammen produsert av Ragnhild Tveitan.

“ABRAHAM REUNION feat Tilo Bertholo”
Paris bor det et stort antall mennesker med opprinnelse fra andre steder i verden. Noen blir født der og andre flytter til dit – slik som i de fleste store byer i verden. Paris blir ofte beskrevet som en smeltedigel i kontinuerlig kulturell endring, og dette er ikke uten grunn. Det mye omdiskutere verdensmusikk-begrepet har siden 70- og 80-tallet hatt en sterk fot her, nettopp på grunn av denne smeltedigelen hvor mennesker møtes og skaper en fremtid sammen.

Denne konserten handler om at kultur og identitet er viktig for alle mennesker, og viktigheten av dette blir betydelig sterkere når en bor eller flytter til et sted hvor en ikke er en del av majoriteten. I Paris har dette kommet til uttrykk gjennom nye sjangere med hvor ulike musikkulturer møtes og hvor ens kulturelle opprinnelse utforskes i søken etter egen identitet.

I denne konserten møter vi tre søsken som er født i Paris og har familie fra Guadalupe i Karibien. Gjennom oppveksten spilte de tre søsknene mye sammen og det er denne felles identiteten som de uttrykker gjennom musikk, rytme og språk som er selve drivkraften.

Den eldste heter Zacharie og er bassist. Den mellomste heter Cynthia og er sanger. Mens den yngste heter Clélya og er pianist.

Den eldste Zacharie er kontrabassist, Cynthia den yngste er sanger og Clélya den yngste er pianist. Rocket av musikk siden barndommen, opptrer Abraham-søsknene på scenen med stor medvirkning. Trommeslageren fullfører magien subtilt. Sammen deler de en felles visjon om jazz og musikk generelt: en oppfordring til utholdenhet, optimisme og åpenhet, uten å glemme en solid karibisk forankring!

Medvirkende
Cynthia Abraham: Vokal
Clélya Abraham: Piano, vokal
Zacharie Abraham: Kontrabass
Tilo Bertholo: trommer

Joakim Rainer trio – Årets unge jazzmusikere 2022
Joakim Rainer trio – vinner av Jazzintro 2022, er en spennende og ung Trondheims-basert trio som spiller med blikket rettet fremover i det klassiske pianotrio-formatet, og med røtter i jazzhistorien. Musikken er spontan og leken, og rytmisk fengslende. Komposisjonene bygger komplekse former, asymmetriske loops og åpne harmonier. Trioen trekker linjer til komponister og musikere som Jimmy Giuffre, Andrew Hill, Luciano Berio og Kris Davis! En særdeles spennende blanding av uttrykk som forenes med lyttende, lekende og fokusert samspill. Trioen slipper sitt debutalbum på Sonic Transmission Records i februar 2023.

Medvirkende:
Joakim Rainer Petersen (Bodø) - piano
Alexander Riris (Sola) - kontrabass
Rino Sivathas (Molde) – trommer

Juryen i Jazzintro sier følgende om Årets unge jazzmusikere 2022:
«Bandet har utfordrende komposisjoner med harmonisk og rytmisk kompleksitet som gjør at det er spennende å lytte til. Du må involvere deg som lytter og når du gjør det får du en veldig mangfoldig tonal opplevelse. Musikerne er samspilte og har en tydelig dialog med hverandre. Musikken er solid og energisk, og de overbeviser oss med overskudd og lekenhet. De inviterer oss inn i sitt finurlige univers.»

Jazzintro:
Norsk jazzforum og fem av landets ledende jazzfestivaler står bak Jazzintro, som arrangeres annethvert, og har siden starten i 1998 vært veldig viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. Juryen i Jazzintro 2022 har bestått av bassist Ellen Brekken, trommeslager Dag Magnus Narvesen, tablasspiller Sanskriti Shrestha og saksofonist Ivan Mazuze samt fagansvarlig i Norsk jazzforum, Roy Jahrn Holtan som jurysekretær. Vinnerne av Jazzintro blir kåret til Årets unge jazzmusikere og får en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum som inkluderer blant annet Norgesturné i samarbeid med Østnorsk jazzsenter.

Etter konsertene blir det jam! Ta med instrumentet ditt og få gratis inngang!

Praktisk info
Ligger i Teatrets glassfoajé. En koselig og intim scene for de gode opplevelsene. Unummererte sitteplasser.

Du finner svar på flere spørsmål her.