Rekommandert #69: Essayet

Live podcast

Mandag 28. februar er det essayist Ida Lødemel Tvedt som returnerer som gjest hos oss på Union Scene i Drammen. Flere har sikkert lagt merke til at det stadig dukker opp bøker og avistekster som kaller seg “essay”, “essays” eller “essayistikk”, men hva betyr det egentlig at noe er et «essay» og hvorfor skal vi bry oss? 

Ofte er disse tekstene en blanding av faglitteratur, journalistikk, og skjønnlitteratur, gjerne med en forfatter som gjør mye ut av seg i teksten. Noen av essayene er navlebeskuende og pretensiøse, andre er fandenivoldske tankeeksperiment om problemstillinger som alle har et forhold til. Hvordan er det meningen at vi skal forholde oss til disse tekstene som har en sjangerbetegnelse som bokstavelig talt betyr “forsøk” eller “eksperiment”, særlig når den som skriver ikke en gang er en autoritet på feltet vedkommende snakker om? Kan vi forvente samme saklighet og etterrettelighet fra essayistene som fra vitenskapsfolk? Hvis ikke, hvordan kan vi da stole på dem?  

Ida tar med seg en bunke eksempler fra inn- og utland og forsøker å overbevise oss om at selv om «essay» er en vag kategori så er det høyt trykk i den. Hun mener for eksempel oppriktig at vi «heller burde lese George Orwells geniale essayistikk enn de oppstyltete idéromanene hans», og påstår like hardnakket at «sjangeren kan endre nedslagsfeltet til det norske sakprosaen på en måte som Norge hadde hatt godt av».

Dørene åpner 19:00. Praten starter 20:00 presis. 18-årsgrense + vergeordning. Sitteplasser.

Praktisk info
Unummererte ståplasser, med mindre noe annet er spesifisert i arrangementsteksten.

HC-plasser: Ta gjerne kontakt med oss på forhånd dersom du har HC-bevis og trenger spesielle behov ved din konsertopplevelse.

Barer: Vi har barer rett ved Hovedinngangen og inne på Hovedscenen. Ved store konserter kan det også være ekstra barer. Bar ved hovedinngangen åpner 1 time før salsdørene åpner.

Lurer du på noe mer? Se våre Praktisk Info-sider.


Denne forestillingen har Bizzy-pris!
Bizzy er en egen app for de mellom 13-21 år i Viken som gir rabatterte priser på utvalgte kulturarrangementer i fylket. For å få tilgang til våre arrangementer med Bizzy-pris, må du gå inn via appen. Last ned Bizzy her.